Cilt: 6 Sayı: 1, 22.06.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Teknik Not

Kitap Değerlendirmeleri

Medya ve Din Araştırmaları Dergisi (MEDİAD), Haziran 2018 yılından beri yayınlanan, uluslararası, hakemli, açık erişimli yılda iki kere Haziran ve Aralık aylarında çıkarılan bilimsel bir dergidir.

Ülkemizde medya ve din ilişkiselliğine yönelik girişimleri somutlaştırarak bu girişimleri bir sorgulama alanı olarak belirginleştirme, alana dair yeni yöntemsel tasarımlara zemin hazırlama, alandaki uluslararası akademik bilgi birikimini ulusal akademik ilgiye açma, deneyim ve bilgiye ilişkin akademik değişime öncülük etme, alana dair özgün yerel, bölgesel ve küresel perspektifleri yansıtma misyonuna sahiptir. 

Sosyal Teori, Din Bilimleri, İletişim Bilimleri, Medya Çalışmaları, Psikoloji, Hukuk, Felsefe, Edebiyat gibi alanlarda çeşitli bilimsel yöntemlerle kurgulanan, medya ve din ilişkiselliğine dair farklı içerimlere odaklanan özgün araştırma makalelerine, teknik notlara ve kitap değerlendirmelerine yer verir

1. Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır.

2. Derginin yazı dilleri Türkçe, İngilizce’dir.

3. Sunulan makaleler ilk olarak editörler ve yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Eğer bir makale içerik ve stil açısından gerekli koşulları karşılarsa değerlendirmeyi yapan kişiler, daha sonra makaleyi yayımlanma için uygunluğu yönünden incelemeye tabi tutar.

4. Hakemlik sürecinde kör hakem sistemi uygulanır ve tüm makaleler iki hakem tarafından değerlendirilir. Gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Bir makalenin yayımlanması hakemlerin onayına bağlıdır ve yazarlar hakemler tarafından istenen gerekli düzeltmeleri yapmakla yükümlüdür.

5. Makaleler hazırlanırken ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallara uyulmalıdır.

6. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi’ne makale gönderiminde yazarın

a) Kimlik bilgilerini içeren dosya,

b) Telif hakkı ve bilimsel etiğe uygunluk formu,

c) Etik kurul raporu (çalışmanın niteliğine bağlı),

d) Benzerlik raporu,

e) Katkı oranı ve çıkar çatışması beyan formu göndermesi zorunludur.


7. Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen benzerlik raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %20’nin üzerinde olması halinde ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Dergi yönetimi, bağımsız çalışan intihal/benzerlik programlarının sonuçlarını bir etik ihlali olarak değil, kurumsal bir standart olarak kabul eder. İntihal politikası hakkında detaylı bilgi için İntihal Politikası sayfası ziyaret edilebilir.

8. Çalışmanın, aşağıda belirtilen bölümleri içermesi gerekmektedir:

Başlık: Çalışmanda başında içeriği yansıtan, 15 kelimeyi geçmeyen açık, anlaşılır bir başlık yer almalı, başlık koyu harf ve büyük karakterler kullanılarak yazılmalıdır.

Türkçe Öz: Künye bilgilerinin altında çalışmanın genel çerçevesiyle uyumlu 150-200 kelime aralığında Türkçe öz bulunmalıdır.

Türkçe Anahtar Kelimeler: Türkçe özün altında en çok beş kelimeden oluşan anahtar kelimelere yer verilmelidir.

İngilizce Başlık: Türkçe anahtar kelimelerden sonra çalışmanın İngilizce başlığına yer verilmelidir. Çalışma İngilizce olarak kaleme alınmışsa bu başlık Türkçe olarak yazılmalıdır.

İngilizce Öz: İngilizce başlığın altında en az 150-200 kelime olmak üzere İngilizce öz bulunmalıdır. Çalışma İngilizce olarak yazılmışsa burada Türkçe özete yer verilmelidir.

İngilizce Anahtar Kelimeler: İngilizce özün altında en çok beş kelimeden oluşan anahtar kelimelere yer verilmelidir.

Giriş: Çalışma Giriş bölümü ile başlamalıdır. Bu bölümde problem, amaç, yöntem, sınırlılıklar vb. bilgilere yer vermelidir.

Metin: Çalışmanın ana gövdesini oluşturan metin kısmı, yöntemi de içeren ana ve alt başlıklar şeklinde aşağıda verilen örneğe göre numaralandırılmalı, başlıklar koyu ve kelimelerin ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

İngilizce Genişletilmiş Özet: Çalışmadaki bütün ana başlıkları içerecek şekilde 1000-1250 kelime aralığında olmalıdır. Söz konusu özetlerin profesyonel proofreading kontrolünden geçirilmesi önerilmektedir. Çalışma İngilizce olarak yazılmışsa burada Türkçe özete yer verilmelidir.

9. Makaleler en az 4000, en çok 12000 kelimeden oluşmalı ve makale taslak dosyası kullanılmalıdır.

10. A4 boyutunda hazırlanması gereken çalışmalar, aşağıdaki gibi düzenlenmelidir: Kâğıt Boyutu: A4 Dikey, Üst Kenar Boşluk: 5 cm, Alt Kenar Boşluk: 5 cm, Sol Kenar Boşluk: 4,5 cm, Sağ Kenar Boşluk: 4,5 cm, Yazı Tipi: Candara, Yazı Tipi Stili: Normal, Yazı ve Boşluk Boyutu (Metin): 11 Punto, Özet 9 Punto, Dipnot: 9 Punto, Paragraf Aralığı: Önce 0 nk – Sonra 6 nk, Paragraf Girintisi: 1 cm Satır Aralığı: Birden Çok/ Değer: 1,15 nk

11. Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler. Tablolar ve çizelgeler, yazınızdaki görünümlerine uygun olarak sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Tablo gövdesinin hemen altına tablolara ait dipnotlar koyulmalı ve bunları küçük harfli tanımlayıcı harflerle belirtilmelidir. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

12. Makalelerin imla ve noktalamasında Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.

13. Haziran 2023 sayısı itibariyle, referans göstermede APA (American Psychological Association) Style 7th Edition kullanılmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Bu hususta APA 7 kuralları ve örneklerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples

https://apastyle.apa.org/instructional-aids/student-paper-setup-guide.pdf

14. Zotero, Mendeley veya EndNote kullanılmadan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

15. Yazarın bir sayıda birden fazla makalesi yayınlanamaz.

16. 2018 Ulakbim (TR Dizin) kriterleri sebebiyle dergimizde makale yayınlamak isteyen araştırmacıların ORCID numarasına sahip olmaları gerekmektedir. Atıf sistemlerindeki isimden kaynaklanan karışıklığın önüne geçilebilmesi için kullanılacak olan numara, http://www.orcid.org sitesinden ücretsiz olarak edinilebilmektedir.

17. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi yazarlardan herhangi bir başvuru veya yayın ücreti talep etmemektedir.

18. Olası anlaşmazlık durumlarında ya da dergi yetkililerinin gerekli görmesi halinde açıklama yapılmaksızın değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinin durdurulması, yayın sürecinden çıkarılması ya da yayımlanmış olan çalışmanın yayımdan kaldırılması vb. işlemleri yapabilme yetkileri bulunmaktadır.

19. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi yetkililerinin gerekli görmesi halinde dilediği zaman, bilgilendirme yapmaksızın söz konusu kurallarda değişiklik yapabilme, ek kurallar koyabilme ve değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmaların yeni kurallara göre yeniden düzenlenmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

20. Teknik Notlar
Teknik Not kategorisinde gönderilen çalışmaların spesifik bir konuda Medya ve Din alanına ilişkin gelişmelerin kısa ve teknik bir değerlendirmesini sunması beklenmektedir.

Kısa olmaları, çalışmanın odaklanmış ve net olmasını sağlar. Bu nedenle, önemli noktaların açık ve öz bir şekilde ifade edilmesi önemlidir.

Ele alınan konu, kavram ya da gelişmenin alana katkısı, alandaki araştırma ve uygulamalarla nasıl ilişkilendiği detaylarıyla ele alınmalıdır.

1000-4000 kelime (2-8) sayfa arasında olması beklenmektedir.

Teknik notlar yalnızca İngilizce dilinde yayımlanmaktadır.

21. Kitap Değerlendirmeleri

Kitap değerlendirme yazıları sadece betimleyici yazılar olmayıp eleştirel bir yönü olan yazılardır. Bu yönüyle değerlendirilen metinlerin amaç, kapsam, yöntem, bilimsel özgünlük, bilimsel tartışmaya katkı, görüşlerin tutarlılığı, kaynakların kullanılış biçimleri vb. gibi hususlarda kritik edilmesi beklenir.

Değerlendirmeler giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından oluşmalıdır. Giriş bölümünde kitabın amacı, bağlamı, biçim ve içerik özellikleri kısaca betimlenmeli, özlü bir tanıtımı yapılmalıdır. Gelişme bölümünde kitabın ana tartışması ve bunu beslediği yan tartışmalar ortaya konmalı ve bu tartışmanın nasıl yapıldığı ele alınmalıdır. Sonuç kısmında ise değerlendirilen tüm hususların kritiğine ve bir sonuç değerlendirmesine yer verilmelidir.

Değerlendirme metnine kitap isminden farklı bir isim verilebilir.

Değerlendirmeler 1000-4000 kelime (2-8) sayfa arasında olmalıdır.

Kitap değerlendirmeleri Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanmaktadır.

Etik değerler tüm bilimsel çalışma süreçlerinin en önemli unsurlarından biridir. Bu sebeple, dergiye gönderilen çalışmalar tamamen gizli bir değerlendirme sürecine tabidir. Değerlendirme süresince edinilen bilgiler ve fikirler gizli tutulur; herhangi bir şekilde üstünlük sağlayacak bir avantaj olarak kullanılamaz.

Dergi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser;

Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing

Ayrıca YÖK "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi"nde belirlenen esaslar dikkate alınmaktadır. https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx

Bu çerçevede;

Yazarların Sorumluluğu

Eser Dergiye gönderilmeden önce, derginin benimsediği etik standartlara, yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol ve teyit eder.

Eserin araştırma ve yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanması yazar(lar)ın sorumluluğundadır.

Yazar, eseri göndermekle 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna, YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine, COPE tarafından açıklanan araştırma ve yayın etiği standartlarına uygun olarak eserin hazırlandığını taahhüt eder.

Hakemlerin Sorumluluğu

Hakem kendisine gönderilen eseri COPE tarafından açıklanan linkteki esasları dikkate alarak değerlendirmesini tamamlar ve kendisine tanına süre içinde editör kuruluna iletir.
https://publicationethics.org/resources/guidelines/cope-ethical-guidelines-peer-reviewers

Editör ve Editör Kurulunun Sorumluluğu

a) Tarafsızlık:
Editör, eser sahibinin dininden, cinsiyetinden, uyruğundan ve siyasi görüşünden bağımsız olarak eserlerin değerlendirme sürecini yürütür.

b) Gizlilik: Yayın sürecinde kör hakemlik esasının korunmasını sağlar. Ayrıca yazar ile hakem arasında çıkar çatışmasının oluşmasını engelleyecek tedbirleri alır.

c) Adiliyet: Hakem sürecinin etik standartlara uygunluğu açısından COPE rehberini dikkate alır.

https://publicationethics.org/files/What_To_Do_If_Suspect_Peer_Review_Manipulation.pdf

d) İşbirliği ve koordinasyon: Eserlerin değerlendirme sürecinin öngörülen sürede tamamlanması için gerekli işbirliği ve koordinasyon sağlanır.

e) Bilgi paylaşımı: Kurulda görevli diğer kişilerle derginin yayın süreci ve makale değerlendirme süreçleri hakkında bilgi paylaşımında COPE tarafından belirlenen linkteki esasları gözetir.

https://publicationethics.org/files/Sharing%20_of_Information_Among_EiCs_guidelines_web_version_0.pdf

f) Etik ihlalleri: Dergiye yayınlanması için gönderilen veya derginin önceki sayılarında yayınlanmış bir esere ilişkin olarak,

Mükerrer yayın, dilimleme, intihal, uydurma veri, çıkar çatışması ve haksız yazarlık şüphesi oluştuğunda; yazarlık değişiklikliği talepleri hakkında COPE tarafından belirtilen linkte yer alan standartlara riayet eder. Ayrıca COPE tarafından yayınlanan mükerrer yayın ve dilimleme açısından haksız yazarlığa ilişkin linkinde açıklanan hususlara dikkat eder.

https://publicationethics.org/guidance/Guidelines


Araştırma Etiğine İlişkin Hususlar

Dergi, araştırma etiğinde yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.

• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.

• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.

• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.

• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.

• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.

• Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.

• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.

• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir. Etik kurul onayı ilgili makaleler için dergi sistemine eklenmelidir.

• TR Dizin Etik İlkeleri Akış Şeması İçin Bkz: https://trdizin.gov.tr/wp-content/uploads/2022/04/TRDizin_etik_ilkeleri_akis_semasi.pdf

İntihal Politikası

Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen benzerlik raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %20’nin üzerinde olması halinde ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Dergi yönetimi, bağımsız çalışan intihal/benzerlik programlarının sonuçlarını bir etik ihlali olarak değil, kurumsal bir standart olarak kabul eder. İntihal politikası hakkında detaylı bilgi için İntihal Politikası sayfası ziyaret edilebilir. Çalışmanın, aşağıda belirtilen bölümleri içermesi gerekmektedir.

Çalışmaların etik ve hukuki sorumluluğu öncelikle yazarlara aittir.

Medya ve Din Araştırmaları Dergisi editör kurulu, benzerlik oranı tespitinde aşağıdaki kuralları benimsemektedir:

Genel benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan makaleler hakem sürecine girmeden yazara geri gönderilmektedir. Teknik notlar ve kitap değerlendirmeleri için bu oran %25’tir. Bu durumda yazarlar 3 hafta içerisinde makaleyi düzenleyip tekrar gönderebilirler. Tek bir kaynaktan benzerlik oranı %5 veya daha az olmalıdır. Teknik notlar ve kitap değerlendirmeleri için bu yüzdelik şartı aranmaz. Editörler hakemlik süreci boyunca veya sonrasında benzerlik kontrolü yapabilirler.

Yukarıda bahsedilen kuralların makale başvurusunda bulunan tüm yazarlar tarafından kabul edilir.

Dergi yayın süreçlerinde bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.


Düzeltme ve Geri Çekme Politikası

Düzeltme Politikası

Eğer makale yayınlandıktan sonra değişiklik yapılması gerekiyorsa COPE klavuzuna uygun biçimde dergi yayın kurulu talebi değerlendirir. Yayın tarihini beş gün geçmemiş makalelerdeki küçük eksiklikler uygun görüldüğü takdirde ivedilikle gerçekleştirilir. Yayın tarihi eski olan veya büyük değişiklik gerektiren durumlarda düzeltme makalesi yayınlanır. Düzeltme bildirimleri yazar tarafından, dergi kurulu üyeleri veya üçüncü şahıslardan gelebilir.

Düzeltme Makalesi: Orijinal makale ve düzeltme makalesi birbirine referans verecek biçimde makale bilgi sayfasında bağlanır. Okuyucuya makalenin düzeltildiğine dair bir bildirim gösterilir ve düzeltilmiş sürüme yönlendiren bir bağlantı bu bildirime eşlik eder. Düzeltme makalesi, düzeltme bildiriminin gönderildiği tarihi izleyen ilk sayıda yayınlanır ve müstakil olarak DOI alır. Yeni sayıda yayınlanan düzeltilmiş sürüm için hususi bir “Düzeltme” bölümü oluşturulur ve [Sıra No]. [Düzeltme:] [Makale Başlığı] biçiminde düzeltme makalesi yayınlanır.

Geri Çekme Politikası

Çalışmanın sonuçlarını, öz varlığını zedeleyici durum içeren veya etik, bilimsel, kanuni suiistimal içeren makaleler COPE geri çekme yönergelerine uygun biçimde işlem görür. Bu çalışmalar için: Orijinal makaleye ilişik bir geri çekme bildirimi ve yeni dergi sayısında yayınlanan bir geri çekme beyanı yayınlanır. Yeni sayıda yayınlanan geri çekme makalesi için hususi bir “Geri Çekme” bölümü oluşturulur. [Sıra No]. [Geri Çekme:] [Makale Başlığı] biçiminde bu bölümde geri çekme beyanı yayınlanır.

Makalenin Kaldırılma Durumu

Ender bir durumdur fakat özel gerekçeler dolayısıyla makalenin kaldırılması gerekebilir. Aşağıdaki durumlarda makale hemen kaldırılır ve izleyen sayıda kaldırılma beyanı yayınlanır:
• Mahremiyet ve unutulma hakkını ihlal eden durumlar.
• Karalayıcı ve yasal haklarını kullanmaya mani olması.
• Mahkeme kararı gibi bağlayıcı bildirimler.

Gerekçenin üst bilgiyi de içermesi durumunda gerekli değişikliklerin yapılması için doi.org ve indexlere bildirim yapılır, mevcutsa dergi deposundan makale verileri kaldırılır.


Değerlendirme Süreci, Süresi ve Hakemlik Politikası

Ön Kontrol

• Dergi’ye bir eser gönderildiğinde öncellikle yayın politikası ve yazım kurallarına uygunluğu açısından ön kontrol sürecine alınır.

• İlgili sekreterin makaleyi işleme alması için gereken süre maksimum 10 gündür. Ön kontrol süreci içeresinde ise sekretere verilen süre maksimum 10 gündür.


Editöryal Ön Kontrol

• Gerekli ön şartları sağladığı tespit edilen çalışmalar editöre/alan editörüne atanır ve editör 5 gün içerisinde çalışmanın hakem aşamasına alınıp alınmamasına karar verir.

• Bu aşamada editör/ler makaleyi editöryal değerlendirme sonucunda reddedebilir. Ya da yazara editöryal düzenleme önerilerinde bulunabilir.

• İngilizce makaleler bu aşamada yabancı dil editörüne iletilir ve dil açısından uygunluğu kontrol edilir.


Hakem Değerlendirmesi:

• Editöryal değerlendirme sonrasında makaleler çift kör hakem sistemi gereğince iki hakeme gönderilir ve bu aşamada hakemlerin yazarla farklı kurumlardan olmasına dikkat edilir.

• Hakemin değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 7 gündür. Değerlendirme süresi ise 15 gündür.

• Bu süre/ler editör ve/veya alan editörleri tarafından uzatılabilir. Sürecin uzaması durumunda editör ve/veya alan editörleri yeni hakem atayabilir.

• Hakemler değerlendirmeleri sonucunda inceledikleri makaleyi; doğrudan kabul edebilir, küçük düzeltme önerebilir, büyük düzeltme önerebilir ya da doğrudan reddedebilir.

• Her iki hakemin de kabul yönünde görüş bildirmesi durumunda makale kabul edilir. Aksi durumda ise reddedilir.

• Hakemlerden makalenin yayınlanması hakkında, düzeltmelerle kabul edilmesine ilişkin olumlu görüş gelmesi halinde, makalenin hakem görüşleri doğrultusunda gerekli düzeltmelerinin yapılması amacıyla yazar(lar)a gönderilmesine ve yazar(lar) tarafından gerekli düzeltmelerin yapıldığına kanaat getirilmesi durumunda yayınlanmasına karar verilir. Yazar(lar) tarafından gerekli düzeltmelerin yapıldığına dair kanaat oluşmaz ise makale reddedilebilir.

• Hakemlerden makalenin yayınlanmasına ilişkin bir olumlu bir olumsuz görüş gelmesi durumunda üçüncü bir hakemin belirlenmesine ve üçüncü hakemin vereceği karar doğrultusunda editör ve/veya editörler kurulu tarafından makalenin yayınlanmasına veya reddine karar verilir.

• Yazarlar, değerlendirme sonucuna ilişkin gerekçeli itirazlarını bilimsel bir dille ve dayanaklarını referans göstererek yapabilir. Yapılan itirazlar editör kurulu tarafından en kısa sürede incelenir. Yapılan itirazlar hakkında, ilgili hakemlerden görüş talep edilebilir. Sonuçlarla ilgili olarak yazarlara olumlu veya olumsuz dönüş yapılır. Yazarların değerlendirme sonucuna itirazları olumlu bulunması durumunda, editör kurulu çalışmanın alanına uygun yeni hakemler tayin eder ve bu durumda hakem değerlendirmesi süreci yeniden başlatılmış olur.

• Yazarlar hakem raporlarını 14 gün içinde uygulamalıdırlar. Aksi takdirde çalışma reddedilerek sistemden kaldırılır. Yazarlar, çok özel durumlarda editörden ek süre talep edebilirler.

• Hakem değerlendirmesinin tamamlanmasının ardından, kabul öncesinde, İngilizce öz ve genişletilmiş özetlerinin kontrol edilmesi amacıyla çalışmalar yabancı dil editörüne atanır.

Editöryal Son Kontrol ve Yayına Hazırlık

• Bu aşamada hakem değerlendirmeleri tamamlanmış eserler nihai editör kontrolünden geçirilir ve gerekli görüldüğü takdirde düzenlemeler için yazara iletilebilir. Sürecin maksimum 5 gün içerisinde tamamlanması beklenmektedir.

• Bu aşamada çalışmalar son okuma ve DOI tanımlama ve mizanpaj süreçlerine dahil edilir. Maksimum işlem süresi 10 gündür.

Aday makalelerin normal koşullarda yayın inceleme sürecinin 3 ay içerisinde tamamlanması beklenir.


Depolama Politikası

Medya ve Din Araştırmaları Dergisi Tübitak Açık Bilim Politikasına uygun biçimde isteyen yazarların çalışmalarını Aperta topluluğunda depolamaktadır.

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir.

Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

Creative Commons License MEDYA VE DİN ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MEDİAD) - JOURNAL OF MEDIA AND RELIGION STUDIES

This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.